19.9.12

Molt més que unes illes



Les manifestacions anti japoneses a la Xina no són res de nou. Potser ara són més nodrides en participació i més violentes que en altres ocasions, però ja s'han produït abans i per motius similars. Aquesta vegada l'espoleta que ha fet explotar la ira patriòtica xinesa ha estat la compra de les illes Senkaku per part de l'Estat japonès al ciutadà japonès que fins ara n'ostentava la seva propietat. No és que el Japó hagi decidit instal · lar míssils o una base militar, ni que hagi decidit accelerar l'explotació econòmica d'aquest territori, només ha passat a ser de titularitat pública allò que fins ara era privat.
Des del Japó es té la sensació de ser el cap de turc que usen les autoritats de Pequín per permetre que una part de la seva ciutadania deixi anar periòdicament la tensió acumulada pel fet de viure sota un règim dictatorial. A més, tampoc ajuda que els japonesos comprenguin les reclamacions xineses el fet que l'interès per aquest petit territori hagi augmentat a mesura que ha anat creixent la certesa que amaga un tresor en forma de materials de gran importància econòmica.
Molts japonesos entenen que a la Xina, i en altres països de la regió, hi hagi un ressentiment cap al seu país per l'imperialisme de la primera meitat del segle XX, una ferida que no s'ha sabut tancar definitivament, bé per ceguesa patriòtica bé per la conveniència de mantenir viva la presència d'un enemic extern. El que ja entenen pocs és que se'ls responsabilitzi a ells d'actes que van cometre els seus avis o besavis i pels quals els seus pares ja van rebre el càstig de milions de morts civils a la fi de la guerra i d'una ocupació estrangera que encara no ha acabat totalment.
Perquè el Japó és un país amb una forta presència de tropes nord-americanes. Els americans van arribar el 1945 per vigilar els japonesos i després van dir que es quedaven per protegir-los. Si el deteriorament de les relacions entre la Xina i Japó fa plausible un enfrontament armat -més o menys localitzat- Estats Units podrà mostrar davant els japonesos que la seva presència a l'arxipèlag és imprescindible per garantir la seva seguretat, i que les molèsties que causen les seves bases, sobretot a Okinawa, són un mal menor que no tenen més remei que acceptar, per sempre o fins que el seu país torni a tenir suficient múscul per fer front a la gran potència continental.
De moment, el que sembla segur és que aquesta onada de manifestacions violentes contra el Japó accelerarà el procés de deslocalització de moltes indústries nipones. Després de dècades usant el territori xinès com a base per a la seva expansió mundial, molts empresaris japonesos han vist la necessitat de traslladar les seves intal · lacions als països del sud d'Àsia, on troben una mà d'obra més barata que la Xina, menys burocràcia i una actitud més receptiva per part de la població.