15.3.12

Baixa el ien i puja el Nikkei. Recuperació econòmica?



L’índex de la borsa de Tòquio ha recuperat els 10.000 punts i el ien ja ha perdut un 7% del seu valor des que va començar l’any. El diari Yomiuri ha qualificat aquesta combinació com a símptoma de la recuperació econòmica. Altres són l’augment, per sisè mes consecutiu, de les vendes de cotxes, rellotges de luxe i bitllets d’avió de primera classe al mercat japonès.
D’altra banda, l’augment del preu de les accions sembla que es deu a un retorn dels inversors –també els estrangers– que saben que si el ien baixa milloren les vendes de les grans empreses exportadores nipones.
I per què baixa el ien? Hi ha diverses explicacions que no s’exclouen. Entre elles, que els especuladors en divises sembla que ara aposten pel real brasiler i el won coreà, i que el flux de diners repatriats al Japó fugint de la inestabilitat europea i per fer front a les pèrdues causades pel tsunami s’ha frenat, com a mínim en part.
Evidentment, la baixa del ien respecte a l’euro i al dòlar no acontentarà tothom en tot moment al Japó. No farà feliços els venedors de cotxes alemanys de luxe ni els conductors quan hagin de passar per la benzinera a omplir el dipòsit.