8.2.08

Austràlia prova que el Japó caça balenes amb fins comercials

• Els nipons mengen cada vegada menys carn de cetaci, però recolzen les captures
Una balena minke i una altra que sembla la cria, en un vaixell japonès.
Foto: SERVEI DE DUANES AUSTRALIÀ
JORDI JUSTE.TÒQUIO
El Govern australià va presentar ahir fotografies fetes des del vaixell Ocean Viking, del seu servei de duanes, que demostren que la caça de balenes que la flota japonesa porta a terme a l'oceà Antàrtic amb el pretext de la investigació científica és en realitat una pràctica comercial que es realitza amb gran sofriment dels mamífers. A les imatges es pot veure una gran balena minke al costat d'una altra de mida petita que sembla que podria ser la seva cria --les autoritats japoneses ho neguen-- quan són arrossegades per la rampa d'un balener japonès després de ser caçades. "És angoixant quan penses que poden passar 15 minuts des que l'arpó impacta en la balena fins que l'animal es mor", va declarar el ministre australià de Medi Ambient, Peter Garret, durant la presentació de les fotografies.
La reacció de l'Institut d'Investigació dels Cetacis, organisme comissionat pel Govern nipó per a la captura de balenes suposadament amb fins científics, no es va fer esperar: "El nostre programa requereix mostres aleatòries de la població antàrtica i per això hi haurà varietat de mides", va afirmar el director de l'Institut, Minoru Morimoto, que va assenyalar que la parella de balenes que apareixen a les fotografies no són una mare i la cria i va acusar les autoritats australianes de fer servir "propaganda emocional".
Fa 20 anys, el Japó va abandonar oficialment la caça comercial de balenes però va seguir capturant espècimens amb el pretext de la investigació científica. Durant aquest temps la flota japonesa ha capturat més de 10.000 exemplars i la carn del cetaci continua present als supermercats i als restaurants especialitzats, malgrat que ja fa temps que ha deixat de ser una de les principals fonts de proteïnes del país a mesura que augmentava la captura d'altres espècies de peixos i a mesura que creixia el consum de carn de vaca i de porc.
PATRIOTISME
Una enquesta publicada ahir pel diari Asahi Shimbun revela que un 56% dels japonesos volen que es pugui seguir menjant carn de balena. Aquesta posició té molt de manifestació patriòtica en un país que es mostra orgullós de mantenir les seves tradicions però ha vist el seu paper en l'escena política internacional reduït a ser un aliat obedient dels EUA.
El debat sobre la caça de balenes s'ha revifat en les últimes setmanes a partir de l'anunci del pla japonès per caçar 50 exemplars de balenes geperudes, una de les espècies més apreciades per a l'observació. El projecte va ser ajornat davant l'oposició frontal del Govern australià, que ara vigila els pesquers nipons des de l'Oceanic Viking amb el fi de recollir proves que puguin ser presentades davant un tribunal internacional.
Un menjar poc distingit

Plat de llengua de balena sobre fulles de shiso tal com el serveixen al restaurant Kujira-ya, de Shibuya (Tòquio). FOTO: JJuste

Als restaurants especialitzats en carn de balena aquesta se serveix en diferents presentacions, tallada molt fineta per coure a la cassola (nabe) amb verdures, arrebossada o com a sashimi (crua), i se'n mengen parts diverses, com el llom, que es presenta amb part de la pell, o la llengua. El seu gust és fort, més semblant al de la carn de porc que al del peix i el seu valor gastronòmic es deu només a la tradició i a que s'ha convertit per alguns en una menja exòtica i polèmica.

1 comentari:

The Great Smurf ha dit...

be, una altra mandanga de les moltes que hi ha aqui: una cosa es el que es diu o s'escriu, i l'altra la que es fa. Per curiositat, en vaig menjar en un restaurant d'Osaka. Haig de dir que un amic m'hi va impulsar. Te gust de vaca, i un cop saps el que busques, es tan facil com trobar ramen. De fet, en saber com era, com es deia i quina forma tenia, vaig descobrir que una cosa que semblava bacon molt car que venien al super era, en realitat, balena.
Salut!