3.12.07

Pensions en suspens

3/12/2007 CRISI EN EL SISTEMA DE PROTECCIÓ SOCIAL NIPÓ
• El Govern japonès no sap a quins contribuents corresponen 50 milions de quotes pagades a la Seguretat Social
• El país té 30 milions de jubilats
JORDI JUSTE.KYOTO
El Govern japonès té com un dels seus objectius més immediats la reorganització del sistema de pensions i la solució del caos que va fer que es perdessin les dades de 50 milions de cotitzacions. Un informe oficial indica que serà impossible saber la identitat dels cotitzants en un 40% dels casos. La salut del sistema preocupa especialment els japonesos, ja que en aquest país gairebé un de cada quatre ciutadans és pensionista.
La incapacitat de l'exprimer ministre, Shinzo Abe, per fer front al problema va ser la causa de la derrota del seu partit en les eleccions al Senat del juliol, i li va acabar costant el càrrec. Poc abans d'abandonar, Abe va nomenar ministre de Seguretat Social Yoichi Masuzoe, un comentarista que s'ha convertit en un polític crític amb el Govern. "Abans de ser ministre, vaig rebre moltes cartes de votants que han vist greument afectades les seves vides perquè no estan rebent allò per a què van pagar amb uns diners que els van costar molt de guanyar", va dir Masuzoe.

El successor d'Abe, Yasuo Fukuda, ha decidit mantenir Masuzoe en el càrrec i confiar-li una gran part del seu futur polític. "Entenc que els problemes sobre les pensions han erosionat l'autoritat del Govern. M'agradaria fer el possible per tornar-li la dignitat", va explicar Fukuda.

En el sistema de pensions japonès existeix un programa bàsic comú al qual han de contribuir totes les persones més grans de 20 anys, i plans complementaris per a grups de professionals, com els treballadors de les empreses privades, els funcionaris i els professors. Les cotitzacions actuals paguen les pensions presents, de manera que preocupa la viabilitat en el futur, quan més de la meitat dels japonesos estiguin jubilats.

Reforma del 2004El 2004 es va aprovar una reforma que va augmentar les cotitzacions i la part que es finança amb aportacions de l'Estat. A més, aquesta vegada es va descobrir que molts personatges públics, entre ells el primer ministre, Junichiro Koizumi, i el que llavors era el seu cap de Gabinet, el mateix Yasuo Fukuda, havien deixat de pagar diverses quotes per oblit.

Un cas més incòmode va ser el de l'actriu Esumi Makiko, protagonista de la campanya amb què la Seguretat Social volia convèncer els ciutadans perquè contribuïssin, malgrat que no havia pagat.

Durant els últims anys no han parat d'aparèixer escàndols relacionats amb les pensions. No obstant, el que va encendre els ànims de molts ciutadans va ser la notícia que s'havien perdut els registres de 50 milions de cotitzacions. A la Seguretat Social li consta que aquests pagaments s'han fet, però no sap a qui corresponen. El cas va sortir a la llum a partir d'una denúncia d'un grup de ciutadans que reclamaven perquè no se'ls reconeixien cotitzacions realitzades.

El mes de juliol, quan el Govern va reconèixer el desastre, el director general de la Seguretat Social, Kiyoshi Murase, va sortir amb el seu equip al carrer a repartir octavilles en què es llegia "Demanem perdó sincerament" i es donaven els telèfons per a consultes. A més, Murase va demanar als 17.000 funcionaris de l'agència i a directius jubilats que tornessin part dels seus salaris per pagar per la seva ineptitud. Ell mateix va reemborsar els 2,7 milions de iens (16.000 euros) que li corresponien com a paga d'estiu.

Segons el Govern, l'origen del problema és la unificació, l'any 1997, dels sistemes d'identificació dels ciutadans. No obstant, ningú ha sabut donar una explicació convincent de com poden desaparèixer els registres de 50 milions de cotitzacions.

1 comentari:

alba.akatsuki ha dit...

que fort!! Però el que m'ha impressionat més no és que perdessin una informació tant important... sinó que demanaven disculpes!! I a més donaven la paga d'estiu per disculparse!! I a més el ministre es llegia les cartes de la gent!! I es preocupava pel que li deien!!

Que fort... On en venen, de polítics així? T_T