28.8.07

Massa savis


3/8/2007 INSÒLITES SEQÜELES DE LA CRISI ECONÒMICA
• L'Ajuntament d'Osaka sanciona gairebé un miler d'empleats municipals per amagar els seus títols universitaris
• Es creu que hi ha casos similars a tot el Japó
JORDI JUSTEOSAKA
L'Ajuntament d'Osaka va anunciar recentment que castigarà més de 900 empleats per mentir sobre les seves dades acadèmiques en les sol.licituds que van presentar per accedir al lloc de feina. Que algú infli el seu currículum penjant-se medalles que no li corresponen és un fet relativament habitual al Japó. El 2006, per exemple, el diputat Junichiro Koga, una estrella ascendent al Partit Democràtic, va haver de renunciar al seu escó al conèixer-se que la seva llicenciatura per la universitat californiana de Pepperdine era falsa.

Escombriaires llicenciats

Però la cosa més sorprenent del cas actual és que els empleats no van adornar el seu currículum, sinó que el van desposseir de garlandes que legítimament els corresponien. Molts d'ells van amagar que comptaven amb títols universitaris per poder accedir a feines com a conductors d'autobús, escombriaires o a les clavegueres de la ciutat. El problema no és que ser llicenciat sigui un inconvenient per dur a terme aquestes feines, sinó que l'ajuntament les havia reservat per a persones sense formació universitària, per considerar que aquestes no tenen la possibilitat d'optar a un altre tipus de feina a què sí que poden accedir els formats en l'ensenyament superior.

"No pensàvem que el problema afectés tants empleats. Demano disculpes als ciutadans", va declarar l'alcalde d'Osaka, Junichi Seki, a la premsa. L'ajuntament ha ofert als qui admetin voluntàriament la seva culpa un càstig a escollir d'un menú que inclou la neteja de parcs, la recollida de bicicletes abandonades o servir com a voluntari al Campionat del Món d'Atletisme, que se celebrarà a la ciutat a finals d'agost. Osaka segueix els municipis de Kobe i Amagasaki en el descobriment de falsejaments a la baixa de dades, una pràctica que es creu estesa per tot el país.Pel que sembla, la majoria de casos es va produir entre el 1998 i el 2002, uns anys en què la crisi eco- nòmica va afectar especialment els llicenciats universitaris, ja que bancs, companyies d'assegurances i grans indústries van portar a terme severes reduccions de plantilla.

El fet habitual al Japó és que els estudiants universitaris passin el seu quart i últim any de carrera buscant feina. Alguns arriben a assistir a més de 100 esdeveniments relacionats amb la seva futura col.locació, incloent entrevistes o seminaris en què les grans empreses miren d'atraure el màxim nombre de candidats. La majoria arriben a la seva graduació, al març, sabent on treballaran des de l'abril. Comparat amb Europa, l'ocupació és bastant estable, encara que l'última crisi econòmica va servir per destruir el mite del lloc de treball per a tota la vida, va generar el frau per aconseguir una feina pública i va crear una gran borsa de llicenciats que van quedar fora del mercat laboral dels càrrecs considerats bons.

Feines temporals

A aquestes persones se les coneix com a freeter i viuen encadenant feines temporals o a temps parcial amb què amb prou feines arriben a pagar les seves necessitats bàsiques. El primer ministre, Shinzo Abe, ha expressat en diverses ocasions la seva intenció de promoure polítiques que facilitin una segona oportunitat per als freeter. "Ens estem aproximant, sens dubte, a una societat d'oportunitats que garanteix a la gent la possibilitat d'intentar-ho una vegada i una altra", va afirmar recentment Abe a l'anunciar que, l'últim any, 350.000 persones amb feina precària en van trobar una d'estable.