4.7.07

Dimiteix el ministre nipó que va justificar la bomba atòmica


4/7/2007 CRISI AL GOVERN JAPONÈS
• Kyuma, diputat per Nagasaki, va dir que el bombardeig va forçar la fi de la guerra
JORDI JUSTE.KYOTO
"Lamento que els meus comentaris hagin causat problemes. N'estic molt penedit". Amb aquesta frase va donar per acabada la seva carrera política Fumio Kyuma, ministre de Defensa del Japó.Kyuma es va veure forçat a dimitir davant la pressió per haver justificat que els Estats Units llancessin el 1945 dues bombes atòmiques, una a Hiroshima i una altra a Nagasaki. "Entenc que els bombardejos van posar fi a la guerra i que no hi havia més remei", va afirmar en una conferència dissabte a Chiba, a prop de Tòquio.

A més, Kyuma és diputat en representació de Nagasaki, on van morir 200.000 persones. El ministre va dir que els EUA van actuar d'aquella manera per intimidar l'antiga Unió Soviètica i evitar que envaís el Japó. Aquestes opinions són comunes entre els historiadors nord-americans, però al Japó suposen negar al país la seva dignitat.

Les reaccions de repulsa van ser gairebé immediates en tot el país, però especialment a les ciutats víctimes dels bombardejos. "És tan indignant que se'm fa difícil respondre amb enuig. No puc fer altra cosa que ridiculitzar aquests comentaris. ¿Diria el mateix si ell fos una víctima de les bombes atòmiques?", va declarar al diari Asahi Shimbun Akihiko Takahashi, exdirector del Museu Memorial de la Pau d'Hiroshima.

El mateix Kyuma va demanar disculpes per les seves paraules diumenge, després que el primer ministre, Shinzo Abe, el desautoritzés. No obstant, fins dilluns Abe deia que les afirmacions no eren motiu suficient per destituir-lo. Finalment, ahir va acceptar la seva dimissió. "Dimitir és la manera més seriosa que té un polític d'assumir la seva responsabilitat, i per tant accepto el desig de Kyuma", va dir Abe.

PRÒXIMES ELECCIONS

La substituta de Kyuma serà la consellera nacional de seguretat Yuriko Koike, defensora d'un paper més enèrgic del Japó en les seves relacions internacionals. La dimissió arriba en un moment difícil per a Abe, que afronta les eleccions per renovar la meitat del Senat el dia 29 amb un índex de popularitat del 28%, el més baix des que al setembre va succeir Junichiro Koizumi. La caiguda es deu a diversos escàndols, com el que va portar a suïcidar-se el ministre d'Agricultura i al caos del sistema de pensions.

1 comentari:

Esther ha dit...

Hola!
Aquest estiu vaig (vinc) al jaó i m'he repassat la meitat dels teus escrits. Estan molt i molt bé, moltes gràcies!