21.2.07

El Japó aposta per 'Babel' però aclama 'Cartas desde Iwo Jima'


21/2/2007 COMPTE ENRERE DELS PREMIS DE HOLLYWOOD.ELS PREPARATIUS
JORDI JUSTE.KYOTO



El Japó estarà representat aquest any a la cerimònia dels Oscars per dues pel.lícules... que no són japoneses.


Iwo Jima kara no tegami (Cartas desde Iwo Jima), del nord-americà Clint Eastwood, està nominada en la categoria de millor pel.lícula, i Babel, del mexicà Alejandro González Iñárritu, aspira a set premis, entre ells també el de millor film. Al Japó, les apostes s'inclinen per Babel."Eastwood ja va guanyar fa dos anys amb Million Dollar Baby, així que fa la impressió que és aviat per a un altre premi --ha dit el prestigiós crític Yuichi Maeda--. A més, és la primera vegada que es nomina un film en japonès com a millor film i és difícil que guanyi". Per Maeda, per cert, la favorita és Babel però la millor és Pequeña Miss Sunshine.


Iwo Jima kara no tegami, rodada majoritàriament en japonès, en localitzacions japoneses i amb un repartiment japonès encapçalat per Ken Watanabe, ha estat número u durant cinc setmanes al Japó. La crítica l'ha aplaudit tant per les seves qualitats artístiques com per presentar de manera imparcial la batalla d'Iwo Jima, un dels episodis més sagnants de la segona guerra mundial, amb 22.000 morts japonesos i 6.800 nord-americans.


En el cas de Babel, una de les quatre històries narra les vicissituds d'una noia sordmuda japonesa, paper pel qual Rinko Kikuchi aspira al premi a la millor actriu secundària. A l'espera de l'estrena a la primavera, la pel.lícula ja ha convertit la poc coneguda Kikuchi en una celebritat. Si s'emporta l'estatueta, seria la segona japonesa a fer-ho, just 50 anys després que ho fes Mioko Umeki per la seva interpretació a Sayonara, també estrangera i ambientada al Japó.


Aquesta doble presència estrangera del Japó als Oscars coincideix amb un boom del cine nipó dins de les seves fronteres. Encara que Harry Potter i el calze de foc va ser la pel.lícula més vista l'any passat, la suma dels films del país van batre a la taquilla els de fora per primera vegada en 21 anys. La cinta amb més ingressos va ser Gedo Senki (Contes de Terramar), de dibuixos animats, seguida molt de prop per Limit of Love, Umizaru, un film d'acció sobre guardacostes.