18.1.07

El Japó es rendeix a l'Eastwood de 'Cartas desde Iwo Jima'




• La crítica aplaudeix l'equanimitat del director a l'abordar l'episodi bèl.lic
JORDI JUSTE.KYOTO
Cinc setmanes com a pel.lícula més vista i 3.000 milions de iens (gairebé 20 milions d'euros) recaptats és el balanç provisional de la projecció al Japó de Iwo Jima kara no tegami, o Cartas desde Iwo Jima, la pel.lícula que Clint Eastwood va concebre com l'altra cara de Banderas de nuestros padres --totes dues aborden amb òptiques diferents una de les batalles més sagnants de la segona guerra mundial-- i amb la qual acaba de guanyar el Globus d'Or a la millor pel.lícula en llengua no anglesa.


La crítica i el públic japonesos han coincidit a dedicar elogis a Eastwood pel valor artístic de la pel.lícula i per la seva sensibilitat al presentar la batalla des d'una perspectiva japonesa, fugint tant de la caricatura del sàdic imperialista japonès com de la idealització del sacrifici inútil de 20.000 soldats.


UNA REPARACIÓ


"Eastwood és conegut per tenir idees conservadores, però els seus films no són tendenciosos. És tranquil.litzador que un director com ell s'ocupi d'un tema com aquest; sobretot per a les persones que odien les pel.lícules de propaganda com Pearl Harbour és gairebé una reparació", assegura el prestigiós crític cinematogràfic Yuichi Maeda.


Cartas desde Iwo Jima té com a protagonistes el general Kuribayashi (Ken Watanabe) i el soldat Saigo (Kazunari Ninomiya), les històries dels quals s'encreuen diverses vegades en el transcurs de la batalla. Kuribayashi, d'ascendència samurai com la majoria de caps de l'Exèrcit Imperial, va rebre part de la seva formació militar als Estats Units i des del primer moment tenia clar que els americans acabarien per conquistar l'illa, però tenia ordres de defensar- la i va disposar un pla perquè fos amb un gran cost.


Saigo, que representa a la pel.lícula els milions de japonesos que van ser reclutats de manera forçosa, se'n va deixant la dona embarassada i el seu únic objectiu és sobreviure per poder veure la seva filla. La selecció de Ninomiya, de 23 anys, integrant del popular grup de música pop Arashi, és un dels grans encerts, perquè ha aconseguit atraure l'atenció d'un públic juvenil poc donat a les pel.lícules serioses.


Entre els japonesos que han vist Cartas desde Iwo Jima hi ha el primer ministre, Shinzo Abe, primer cap de Govern nascut després de la guerra, que hi va anar amb la seva mare i la seva dona. "És una pel.lícula molt bona, que posa l'accent en l'amor a les famílies", va declarar al sortir del cine el polític, que ha posat en pràctica mesures com la introducció del patriotisme a l'escola i té com a objectiu principal reformar la Constitució pacifista imposada pels Estats Units el 1947.

1 comentari:

The Great Smurf ha dit...

Ep, ja t'he linkat!
ens llegim!